top of page

ממשלת שותפות - 2025

  • תמונת הסופר/ת: Media Team
    Media Team
  • 6 באפר׳
  • זמן קריאה 3 דקות

עודכן: 7 באפר׳

כתב: אראל מוריס



מדינת ישראל מתדרדרת למלחמת אזרחים. מלחמת 7 באוקטובר עצרה באופן זמני את תהליך הקיטוב וההקצנה, אך הוא חוזר ומחריף ככל שמתקרבים לשלב ההתמודדות עם תוצאותיה הרות הגורל. ליברלים נגד לאומנים, חרדים נגד חילונים, תומכי סיפוח נגד תומכי היפרדות, יהודים נגד פלסטינים, ערוץ 14 מול 13, 12, הממשלה נגד כאן 11 ושאר העולם.


התחרות על ה"רוב" הפוליטי הנכסף, הובילה אותנו לתפישה בינארית מקטבת של קואליציה ואופוזיציה, ימין או שמאל. ההקצנה הפוליטית העולמית בצל משברים קיומיים, מגבירה פלגנות חברתית ומדרדרת אותנו לתפישה מסוכנת ברמה הקיומית - "אנחנו או הם". בימין הישראלי יגידו שזה התחיל בגישת ה"רק לא ביבי", בשמאל יגידו שזה התחיל באי הנכונות של הימין להכיר בערבים כשותפים לגיטימיים בממשלה. בפועל, הקיטוב בין הצדדים הוא הסכנה הגדולה ביותר שמקרבת את הקץ והמדרון חלקלק. האם הבי-פולאריות הגוברת היא גזירת גורל דמוקרטית בעידן הרשת החברתית?


המחנאות אינהרנטית לקיום החברתי האנושי. האחר עוזר לנו להגדיר מי אנחנו. כמו הרועה בצאן מרעיתו, האחר הוא הרַע שהופך אותנו לרֵעים. השבטיות היא מנגנון ביולוגי אבולוציוני שמאפשר לנו להגדיל את כוחו של היחיד בהתמודדות על משאבים שאחרים חפצים בהם. תחושת ה"יחד" השבטית משפרת את היכולת לחבור לאחר ולייצר שותפויות שמאפשרות חלוקה במשאבים. אותה שבטיות מייצרת גם פלגנות בין מחנות. על מנת להחליש את יצר הפלגנות צריך לחזק את רעיון השותפות הבין שבטית שלנו, כי זו יריעה שתחתיה נוכל לחסות יחדיו בתודעת רֵעות בין השבטים בישראל. עלינו לעמוד ביחד כדי להתמודד עם משברי סוף המלחמה. לא נצליח לעשות זאת בתנאים הקיימים של קיטוב ההולך ומחריף, לא משנה מי יהיה הצד השולט.


הקיטוב האידיאולוגי בישראל מוגבר על ידי שיטת ממשל שבה הרשות המחוקקת נשלטת על ידי הרשות המבצעת. התלכדות זו מייצרת פערי כוח בלתי נסבלים בין השבטים בעם -  השבטים השולטים והשבטים הנשלטים. המשבר הפוליטי הקשה בישראל יכול להפוך דווקא להזדמנות פוליטית שכן ישראל השבטית והמגזרית, כמו מדינות אחרות באזורנו, מחולקת בחלוקה חברתית חזקה שאינה חלוקה בינארית, כזו שפותחת פתח לאפשרויות אחרות. מוצעת כאן מתכונת להקמתה של ממשלת שותפות שמתבססת על אי הדרה של ציבורים מהגה השלטון, כבר בבחירות הקרבות. ממשלת שותפות, בשונה מממשלת האחדות היהודית שעליה מדבר בנט, היא ממשלה אינקלוסיבית שאין לה אג'נדה מוצהרת, אין בה הסכמים קואליציוניים מפלגתיים, ושמור בה מקום על שולחן הממשלה לכל סיעות הכנסת, יהודים וערבים.


תפקידים בממשלה יתומחרו בנקודות, ואלו יוגדרו מבעוד מועד ע"י מקימי הממשלה. התפקידים נקנים מתוך ארנק הנקודות המפלגתי, התואם את מספר המנדטים, בבחירה מדורגת בסבבים, על ידי כל המפלגות השותפות. התפקידים הנותרים יאוישו זמנית וישמרו למפלגות שבחרו שלא להצטרף לממשלה אך מוזמנות להצטרף בהמשך. התהליך הפוליטי והאידיאולוגי בממשלת שותפות קורה סביב שולחן הממשלה ולא במשא ומתן להקמתה. בתהליכי הקמתה של ממשלת שותפות, אין מגדירים קווי יסוד פרט לשותפות, ואין הסכמים קואליציוניים מחייבים של תן וקח. תהליך קבלת ההחלטות בנושאים שעולים לדיון בממשלה יוסדר באמצעות תקנון הממשלה דרך דיון פוליטי נוקב, ללא משמעת קואליציונית, כל נושא לגופו. בממשלת שותפות נציגי המפלגות יכולים להישאר נאמנים לבוחרים ולערכים שלהם ללא התחייבויות קואליציוניות, ולאפשר לכל הציבורים לחלוק בכוח ובהשפעה, לשאת ולתת כשותפים בתוך הקואליציה.


ממשלת שותפות אינה מצריכה חקיקה ייעודית חדשה ויכולה לקום כבר בבחירות הקרובות. ממשלת שותפות תייצר שיח חדש ושיתוף פעולה הכרחי ואחראי בין נציגיהם של כל חלקי החברה הישראלית. בניגוד לטענות לפיהן ממשלת שותפות תוביל לשיתוק, ההיפך הוא הנכון. בממשלה המתוארת יהיה רוב גדול בקרב חברי הממשלה בנושאים שחשובים ומהותיים לרוב הציבור, וללא סחטנות של מפלגות קטנות שמאיימות בפירוק הממשלה. מצד שני, למפלגות מיעוט יש השפעה גדולה יותר בתוך הממשלה מאשר על ספסלי האופוזיציה שכן מתוקף כוחן, הן יכולות לייצר יחסים והסכמים פוליטיים של "קח ותן" דרך מוקדי השפעתן ולערב את הציבור שבחר בהן מתוך השתתפותן בתהליכים ובדיונים הממשלתיים.


לממשלת שותפות יש יתרון נוסף וחשוב מאוד. לממשלה שמייצגת את כל אזרחי המדינה יש תוקף של אסיפה מכוננת. אסיפה מכוננת היא הגוף שיכול לחוקק חוקה לישראל, שחשובה לנו כל כך לנוכח ההתנגשויות שאותן אנו חווים בין הרשות המבצעת לבין הרשות השופטת וגופי מדינה נוספים. אסיפה מכוננת היא גם הגוף שיוכל לקדם תהליכי שלום אפקטיביים וגורליים שנתמכים במנדט שקיבלה האספה מהעם כולו, בדרך להסכמים יציבים שיכוונו אותנו ליציאה מהסכסוך האזורי הארוך והמדמם.


הגשמת חזון ממשלת השותפות מחייב הליכה לבחירות שכן הממשלה הנוכחית מוכתמת בדאגה לעצמה ובאחריות למלחמה ואינה מייצגת את רצון הציבור. הציבור הישראלי צריך לראות אופק שבו בחירות לא יחזירו אותנו לאותו מקום של עימות מידרדר וחסר שיח ענייני בין קואליציה ואופוזיציה, שולט ונשלט. אנחנו רוצים לדעת שהבחירות הבאות יובילו למציאות חדשה של שותפות בין שונים, ורעות בין פלגים. הפלת הממשלה הנוכחית תוביל את הפוליטיקאים בממשלת המעבר לשחרור החטופים לפני הבחירות.

אראל מוריס

השתפ"ה



bottom of page